Pauker-lcp logo

Інтерв'ю PASCH: школи - партнери майбутнього

12 січня відбулась безкоштовна інформаційна онлайн-зустріч "Ініціатива PASCH: школи - партнери майбутнього" для учнів і батьків учнів Наукового ліцею інформаційних технологій м. Дніпро.

Цю статтю напишемо у формі інтерв’ю, з якого ви дізнаєтесь більше про ініціативи, пов’язані з німецькою мовою. А ще – у нас є відео з зустрічі. Приємного перегляду!

На питання відповідає Закревська Аліна Сергіївна, засновниця Pauker Club, координаторка PASCH, викладачка німецької мови.

  • Що таке PASCH?

Ініціатива «Школи: партнери майбутнього» (PASCH) об'єднує у всесвітню мережу понад 2000 шкіл. Такі школи об'єднують молодих людей інтересом до Німеччини та вивчення німецької мови. Основними цілями ініціативи є розширення горизонтів молоді через доступ до мови та освіти, створення освітніх перспектив. PASCH працює з допомогою Goethe-Institut, який опікується школами в різних країнах.

Ініціативу започаткували у 2008 році Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини. Координація здійснюється спільно з Центральним відомством з питань шкільної освіти за кордоном, Goethe-Institut, Німецькою службою академічних обмінів та Педагогічною службою обміну Конференції міністрів культури і освіти.

  • Які переваги на практиці отримують учні PASCH-шкіл?

Насправді, переваг дуже багато. Почнемо зі стипендій на міжнародні іспити з німецької мови. Якщо молода людина вивчає іноземну мову, навіть як хобі, дуже важливо час від часу підтверджувати свій рівень, складаючи міжнародний іспит. Сертифікат про володіння мовою може знадобитись для участі у відборах та конкурсах на стипендії, або при проходженні практики, подачі паперів на навчання або роботу у німецькомовній країні. У будь-якому випадку, це буде перевагою у майбутньому. Вартість таких іспитів коливається від 50 євро за іспит А1 до 200-300 євро за іспити вищих рівнів. Але учні школи PASCH отримують грошову компенсацію зі стипендійних коштів і таким чином сплачують лише 30 відсотків вартості іспитів. Також часто іспити проводяться на базі PASCH-школи. Зараз у зв’язку з військовим станом це досить обмежена можливість, але вже компенсація вартості – це суттєвий плюс.

  • Учні PASCH-шкіл мають також додаткові можливості для вивчення мови?

Так і є. Щорічно проводиться велика кількість конкурсів, в яких учні можуть брати участь, проявляти себе і вибороти стипендію на участь у німецькомовних закордонних або онлайн-таборах та майстер-класах. Зазвичай конкурсні завдання дуже цікаві і прості – наприклад, зняти короткий відео-ролик на якусь тему. Часті теми: демократія, рівність, майбутнє, природничі науки.

  • Що саме включає в себе поняття стипендії?

Стипендія на участь у воркшопі чи таборі покриває всі витрати на нього, включаючи проживання, харчування, навчання, культурну програму, переїзд. Тобто це дійсно велика сума, яку повністю покриває німецька сторона. Також все повністю організоване. Відгуки про участь у таких таборах зазвичай дуже позитивні. В кінці перебування у таборі можна скласти міжнародний іспит, який буде безкоштовним для учасників, що теж є перевагою. Такий тритижневий табір може дати великий поштовх молодій людині як у вивченні мови, так і в мотиваційному плані подальшої діяльності.

  • Які шанси отримання такої стипендії?

Дуже великі! Робота має відповідати деяким вимогам (тривалість ролику, авторські права, рівень володіння німецькою та вік учасника), також мають бути правильно заповнені супроводжуючі формуляри.

Це, до речі, також можна розглядати як освітній процес – навчитись працювати з власними документами – це є цінним досвідом для учня.

Вже коли приймається рішення про надання стипендії, команда PASCH допоможе в оформленні інших документів на виїзд. Кожного року 70-90 відсотків робіт наших учнів винагороджуються стипендіями.

  • Чи є якісь пропозиції у PASCH для випускників?

Учні випускного класу зазвичай вже більше зацікавлені своїм майбутнім, ніж шкільною діяльністю. Таким учням варто звернути увагу на програму Міст до вищої освіти у Німеччині та стипендії DAAD – німецької академічної служби обмінів. Про них докладніше я розповім у інших статтях і зустрічах, бо це бездонна тема.

  • Які є переваги від PASCH для самих шкіл?

По-перше, це сам статус.

Такі школи мають міжнародні зв’язки та партнерства і відкривають більше можливості для своїх учнів.

По-друге, PASCH фінансує підручники, додаткову літературу для учнів і вчителів. По-третє, це підвищення кваліфікації для вчителів і можливість росту. Це стосується, до речі, не лише викладачів німецької мови. Ініціатива дуже заохочує уроки CLIL. Я про це також розповідаю в окремій темі.

  • Дякуємо за таке інформаційно-наповнене інтерв’ю. Також у іншій статті є інтерв’ю з зустрічі з учнем Ліцею, який розповість, як якісно зробити проектну роботу, щоб вибороти стипендію! До зустрічі у нашому блозі!

Сайт ініціативи PASCH 

З ініціативою на сайті Гете Інституту можна ознайомитись українською мовою.

Завантаження...